Springen naar inhoud


- - - - -

Accu Controle Indicator


  • Log in a.u.b. om te beantwoorden
Er zijn 31 reacties in dit onderwerp

#1 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 09 oktober 2013 - 20:33

Op mijn moto heb ik geen controle lampje om te zien of de accu aan het opladen is. Nu vraag ik mij af,of ik met een Pic 16F628A iets zou kunnen maken die voortdurend de spanning controleert  bv bij 12 volt een led aan, en bij 13 volt led uit.  Hoe zou ik het best te werk kunnen gaan?

#2 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 09 oktober 2013 - 22:44

volgens mij bestaan hier al kitjes voor voor een paar centen.

#3 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 10 oktober 2013 - 16:06

klopt Pascal, kan je wel krijgen bij een autohandel of een stock of zo. Maar iets dat je zelf kan maken heeft meer voldoening . Met een LM3914 kan je ook zoiets maken, maar vraag mij af of je met de Pic16F628 ook een spanning kan inlezen.

#4 Swets

Swets

    Professional Developer

  • Leden
  • PipPipPipPip
  • 367 berichten
    Laatst bezocht 22 feb 2018 16:36
  • LocatieKrimpen a/d IJssel

Geplaatst op 16 oktober 2013 - 23:10

moet wel kunnen,  moet je wel een Pic nemen met een analoge input...
dan iets van een spanningsdeler maken met een paar weerstanden, omdat de input van een Pic maar 5 volt mag hebben....

dus als je iets maak met weerstanden , dat er bij 15 volt , 5 volt op de input staat (beetje aan de veilige kant gaan zitten), dan stelt het programma niet zo erg veel voor....
dus iets van 3 gelijke weerdstanden in serie... dan staat er over elke weerstand , bij 12 volt, 4 volt,  en bij 15volt, 5 volt.....

programma:  tja als je 1024 zie op de analoge input, is dat dus 15 volt.... en bij 512 , is 7,5 volt.... enz enz

dus een ledje aan laten gaan bij meer als 13  of minder dan 12  moet niet zon probleem zijn....  of een LED display welke de spanning weergeeft.... tja je kan het zo gek maken als je zelf wil...

zou wel een goed spanningsregelaar op de voeding  van de Pic zetten, omdat spanning op de motor nogal aal kan verschillen,  van 10 tot 14 volt ofzo....
maar een 5volt spanningsregelaar (goed gekoeld) moet wel  lukken denk ik....

#5 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 26 oktober 2013 - 08:54

Thx voor de informatie Swets, nu heb ik al iets gemaakt met de LM3914

Bijgevoegde Bestanden



#6 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 26 oktober 2013 - 09:02

Ziet er goed uit Pluto.
Vraag hoeveel ohm weerstanden heb je op die leds staan vind het behoorlijk sterk overkomen.
Heb je ook een schema ervan voor de mensen die het zelf ook willen proberen?

#7 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 26 oktober 2013 - 09:29

Is zonder weerstand, de weerstand zal in de ic zelf zitten. Er staat 1,70 volt over de led. Een schema heb ik niet direct,maar die kan je direct vinden bij google zoeken op afbeeldingen van de LM3914.

#8 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 26 oktober 2013 - 09:33

Let wel goed op als je deze op een accu van een motor/auto zet ivm voltage enz.

#9 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 26 oktober 2013 - 11:40

De spanning over de led blijft het zelfde als de voedingsspanning hoger wordt. Maar ben nu iets anders aan het uitzoeken. Ik zou willen werken met 1 led.
namelijk en rgb led.  bv bij 11,6 volt de rode led en dan bij een volt of 12,5 de groene led.

#10 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 28 oktober 2013 - 01:11

Kijk eens hier http://www.velleman....view/?id=387080
Kost net geen 6 euro.

#11 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 28 oktober 2013 - 18:09

Je heb wel 100 % gelijk Pascal voor die prijs kan je het niet zelf maken. Maar iets dat je zelf maakt heb je meer in de hand en meer voldoening aan. En zo leer je nog bij ook.
Maar ik heb een vraagje. Normaal als je een poort stuurt van de Pic dan maak je gewoon via de schakelaar verbinding via massa. Nu heb ik dat gedaan via een transistor(BC547) en het werkt perfect,maar mag dat wel?

Bijgevoegde Bestanden



#12 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 28 oktober 2013 - 20:46

Natuurlijk mag dat, maar mag ik vragen waarom je daarvoor hebt gekozen?

#13 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 28 oktober 2013 - 21:33



#14 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 28 oktober 2013 - 21:43

Dus als je kijkt op de tekening vorige post er komt daar een wisselende  spanning binnen van ongeveer 12 a 15 volt via die trimmer zorg ik ervoor dat er bij bv 12 volt  dat er dan 0,6 volt naar de transistor gaat( transistor is in geleiding). en met een tweede trimmer zorg ik er voor dat er bv bij een 15 volt 0,60 volt naar de andere transistor gaat. En zo werken  de led's goed (zie filmke)

#15 Swets

Swets

    Professional Developer

  • Leden
  • PipPipPipPip
  • 367 berichten
    Laatst bezocht 22 feb 2018 16:36
  • LocatieKrimpen a/d IJssel

Geplaatst op 02 november 2013 - 03:41

Het leuke is als je het zelf maakt, met een Pic, kan je de ledjes aansturen zoals jij wil....  ik heb wel eens een Vu meter gemaakt met een pic, en ik weet dat het ook met een 3914 of 15 kan, maar met de pic had ik gemaakt met duo leds (rood/groen)   en had ik er iets in gemaakt dat de hoogste waarde 1 seconde bleef staan, en dan later naar beneden valt...   en de vu meter was zelf in het groen, en de hoogste waarde was in het rood...

#16 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 02 november 2013 - 23:53

We kunnen proberen



#17 Swets

Swets

    Professional Developer

  • Leden
  • PipPipPipPip
  • 367 berichten
    Laatst bezocht 22 feb 2018 16:36
  • LocatieKrimpen a/d IJssel

Geplaatst op 03 november 2013 - 00:45

zie er netjes uit!...   blijft leuk he...  elektronica...  al is het maar een ledje

#18 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 03 november 2013 - 06:34

Nice, nu nog een echt printje ervan maken en dan ziet het er super uit ;)

#19 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 03 november 2013 - 10:27

Bericht bekijkenSwets, op 03 november 2013 - 00:45, zei:

zie er netjes uit!...   blijft leuk he...  elektronica...  al is het maar een ledje

Inderdaad Swets, het is een leuke hobby en nu zeker met die Pic Ic's.
En nu zelf ben ik wel tevreden dat het mij gelukt is zonder gebruik te maken van analoge ingangen.

#20 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 03 november 2013 - 10:29

Bericht bekijkenpascalbianca, op 03 november 2013 - 06:34, zei:

Nice, nu nog een echt printje ervan maken en dan ziet het er super uit ;)

Inderdaad Pascal, nu nog eens proberen om een leuk printje te maken. Niettegenstaande dat het printje van nu goed bruikbaar is.

#21 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 05 november 2013 - 20:45

printje is gemaakt. Maar ik heb een vraagje. Weet er iemand de verhouding tussen de breedte van je baantje en de mA die je er mag doorsturen? Bv ik zit daar met een baantje ts de IC pootjes van 0.2 mm. Nu verbruikt dit printje ongeveer 10 mA. Zou dat een probleem kunnen vormen?
Bijlage  printje01 (Small).jpg   76,27K   4 downloads

#22 Swets

Swets

    Professional Developer

  • Leden
  • PipPipPipPip
  • 367 berichten
    Laatst bezocht 22 feb 2018 16:36
  • LocatieKrimpen a/d IJssel

Geplaatst op 05 november 2013 - 23:32

Ik maak altijd langewerpige eilandjes...   dan heb je wat meer ruimten...

#23 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 06 november 2013 - 01:08

Bericht bekijkenpluto, op 05 november 2013 - 20:45, zei:

printje is gemaakt. Maar ik heb een vraagje. Weet er iemand de verhouding tussen de breedte van je baantje en de mA die je er mag doorsturen? Bv ik zit daar met een baantje ts de IC pootjes van 0.2 mm. Nu verbruikt dit printje ongeveer 10 mA. Zou dat een probleem kunnen vormen?
Bijlage printje01 (Small).jpg

Waar is die baan voor data lijn of ground of +?

op je eerste vraag.
Ja daar is een tabel voor om de breedte van de baan te maken aan de hand van ampère.

Op schematheek heeft Stynes hier een tabel van staan, hierbij kun je alles dus aflezen.

Deze tabel is een richttabel voor pcb sporen van 35µm dik die aan de oppervlakte liggen.
Bijlage  558.png   141,23K   1 downloads

#24 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 06 november 2013 - 17:44

Bericht bekijkenSwets, op 05 november 2013 - 23:32, zei:

Ik maak altijd langewerpige eilandjes...   dan heb je wat meer ruimten...

Thx voor de tip

#25 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 06 november 2013 - 17:49

Bericht bekijkenpascalbianca, op 06 november 2013 - 01:08, zei:

Waar is die baan voor data lijn of ground of +?

op je eerste vraag.
Ja daar is een tabel voor om de breedte van de baan te maken aan de hand van ampère.

Op schematheek heeft Stynes hier een tabel van staan, hierbij kun je alles dus aflezen.

Deze tabel is een richttabel voor pcb sporen van 35µm dik die aan de oppervlakte liggen.
Bijlage 558.png

Is de 12 volt die binnenkomt op de trimmer (om de 0,6 volt in te stellen ).

Maar volgens de tabel is het geen probleem.

#26 Yannou

Yannou

    VBIB Godfather

  • Leden
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2465 berichten
    Laatst bezocht 07 mei 2017 13:46
  • Locatiehttp://www.fablab-brussels.be

Geplaatst op 06 november 2013 - 18:12

Voor de trackbreedte bestaan inderdaad tabellen, maar in de praktijk kan je beter gewoon je gezond verstand gebruiken en de track wat dikker tekenen. Tracks tussen pads van IC's is om problemen vragen: je verhoogt de kans op kortsluitingen en het wordt moeilijk om je PCB goed gesoldeerd te krijgen.

#27 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 07 november 2013 - 01:44

Maar soms kom je er gewoon niet erom heen.
Dus dat dun baantje is 12V??

#28 Yannou

Yannou

    VBIB Godfather

  • Leden
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2465 berichten
    Laatst bezocht 07 mei 2017 13:46
  • Locatiehttp://www.fablab-brussels.be

Geplaatst op 08 november 2013 - 16:47

Bericht bekijkenpascalbianca, op 07 november 2013 - 01:44, zei:

Maar soms kom je er gewoon niet erom heen.
Dus dat dun baantje is 12V??
Maakt niet uit, het is de stroom die bepaalt hoe breed de track moet zijn en niet de spanning. De spanning beïnvloedt alleen de clearance (hoe ver tracks van elkaar verwijderd zijn).

#29 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4380 berichten
    Laatst bezocht 02 jul 2018 15:31
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 08 november 2013 - 17:17

Dat was niet mijn vraag, het ging namelijk erom als het de ground zou zijn dan kan hij de print anders maken waardoor er iets minder banen nodig zijn.
Ik kan namelijk nu niet de ground achterhalen op de print en daarom die vraag.

#30 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 11 november 2013 - 19:30

thx voor de reactie's hier. Ik heb via de strijk methode een nieuw printje gemaakt

Bijgevoegde Bestanden






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 lid(leden), 0 bezoeker(s), 0 anonieme gebruikers

Inloggen


Untitled 1

Met dank aan Jürgen voor de jarenlange inzet van visualbasic.be (anno dec 2000)
Met dank aan Mike en Ronneke voor de jarenlange inzet van vbib.be (anno dec 2010)
Met dank aan PascalBianca voor de jarenlange inzet van vbib.be (anno dec 2016)