Springen naar inhoud


- - - - -

pic16F628A programmeren

IC PicBasic Pic16F628A

  • Log in a.u.b. om te beantwoorden
Er zijn 123 reacties in dit onderwerp

#61 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 21 augustus 2012 - 18:35

Die zijn ook goed, leuk om eens dingen samen te combineren met VB.Net.
Ik heb hieronder een schema geplaatst hoe je die moet aansluiten, hij is wel voor een 18F4550 maar geld ook voor die van jou.:

Bijlage  PICpinout.jpg   86,27K   31 downloads
Bijlage  MediaInterfaceCircuit.jpg   91,4K   30 downloads

#62 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 21 augustus 2012 - 20:37

thx voor de informatie, en heb je dan ook nog ergens iets van code voor de pic   en dan ook nog de code

die je kan gebruiken in VB

Groetjes Pluto

#63 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 21 augustus 2012 - 21:55

http://www.thesycon.de/eng/home.shtml
http://www.picbasic....read.php?t=1987
http://www.edaboard....read213985.html
http://www.lvr.com/winusb.htm

#64 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 22 augustus 2012 - 13:09

Een hele mooie voor jou Pluto is deze, een complete voorbeeld tutorial ervan ;)

http://www.pyroelect..._usb_interface/

#65 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 22 augustus 2012 - 18:23

Thx voor deze links.Jammer dat het in het engels is, maar in het nederlands is er niet veel meer tevinden dan de cursus van Picbasic denk ik.
Ik stel wel vaste bij de laatste link dat ze daar die asm code gebruiken, en dat is heel wat anders dan de Picbasic.

Groetjes Pluto

#66 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 30 september 2012 - 16:22

is het mogelijk om te werken met meerdere Pic16F628A zodanig dat je zou kunnen zeggen ik zet poortx van PiC1 hoog en dan Poortx van Pic2 hoog.

Groetjes Rik

#67 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 30 september 2012 - 16:29

Dat zou mogelijk zijn , maar dan ga je in een bus-systeem werken.
Waarom zou je dat willen?

#68 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 30 september 2012 - 16:36

om meerdere poorten te kunnen sturen om een tekst te kunnen maken met leds. Je kan dat met meerdere 4017 maar moest dit kunnen met pic's, heb je dit beter in de hand.

#69 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 30 september 2012 - 17:53

Met pic's gaan sturen word een dure aan gelegenheid.
Ik zou gewoon 1 grote IC nemen en dan met shift registers werken, die zijn stukken goedkoper.
Maar ik neem aan dat je met 4017 een 74HCT4017 bedoeld?

Het nadeel wat jij wilt doen is dat je voor iedere IC openieuw een code moet schrijven en dat per ic moet doen.
Dat met die shift registers is makkelijker en korter in code.

#70 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 30 september 2012 - 22:13

De 4017 is een teller met 10 uitgangen je kan die sturen via een 555. Maar ik denk i.p.v een 555 en pic te gebruiken en die dan verder de verschillende 4017 te sturen

Groetjes Pluto

#71 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 01 oktober 2012 - 14:20

Heb je voorbeeld van die 4017 want nu krijg ik je even niet gevolgd.
Als die 4017 een shift register is, wat ik vermoed dan kun je met 1 ic genoeg shift register aansturen want je hebt 3 poorten nodig per shift register om die aan te sturen.

#72 doebi

doebi

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 539 berichten
    Laatst bezocht 14 jul 2019 17:53

Geplaatst op 01 oktober 2012 - 16:47

Op dees pagina msschn ? : http://www.doctronics.co.uk/4017.htm

#73 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 01 oktober 2012 - 20:35

Ja doebi, ik had deze ook al gevonden

Pascal kijk hier maar eens naar het schema

Bijlage  led matrix1.jpg   45,6K   0 downloads

http://www.circuitso...orum/view/32864

groetjes Pluto

#74 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 01 oktober 2012 - 20:55

Ah oke dus.
Hierbij zodat jullie dit kunnen onthouden, deze noemt men een shift register.
Met ander woorden je schuift in die ic steeds met de waarde in het register.
Een shift register kun je inderdaad dan aan een ic zetten met 3 lijnen.
Je kunt trouwens ook nog een goedkoper shift register gebruiken namelijk de 74HC595, idem 3 lijnen.

#75 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 01 oktober 2012 - 21:03

thx voor de informatie Pascal

Groetjes Pluto

#76 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 21 oktober 2012 - 14:03

vraagje, ik heb hier met de pic 16f628A  2 leds die afzonderlijk  aan uit pinken en dan eens samen vlug pinken (is voor in een brandweer wagen modelbouw). Maar nu in de gril zitten ook nog flikker lichten (  het zijn er 2). Kan ik met de zelfde ic er voor zorgen dat deze altijd blijven pinken? Omdat het nu wordt uitgevoerd volgens de code lijntje per lijntje.

Er komt er op neer kan je 2 leds laten samen werken die 2 verschillende dingen doen bv led 1  traag pinken een led2 vlug pinken op het zelfde moment

Groetjes Pluto

#77 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 21 oktober 2012 - 19:24

Natuurlijk kan dat, geen probleem.
Zet die 2 op een andere poort en geef die samen de andere commando's.

#78 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 21 oktober 2012 - 21:09

Kan jij dan een voorbeeld geven  laat ons zeggen led1 pinkt met een delayms 100 en led 2 pinkt met een delayms 500

het probleem is als hij bezig is aan een snelheid van delayms 100 hoe kan je dan zeggen dat de andere op het zelfde tijdstip pinkt met een delayms 500

Dus je start het programma op en led1 pinkt met 100 en led2 met een delaysms van 500

groetjes Pluto

#79 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 23 oktober 2012 - 21:13

Heb hier al van alles geprobeerd maar eenmaal ik in de while wend lus zit om 1 led te laten pinken zit ik vast. Dus ik denk niet dat het mogelijk is om met 1 Ic  2 leds te laten pinken met een verschillende snelheid op het zelfde moment.

groetjes Pluto

#80 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 24 oktober 2012 - 06:51

Kun je eens je code hier plaatsen?

#81 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 24 oktober 2012 - 16:57

Code:
Device 16F628A
Config INTRC_OSC_NOCLKOUT, WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF, MCLRE_OFF
All_Digital true

Symbol led1 = PORTA.1
Symbol led2 = PORTA.0
Symbol schakelaarled1 = PORTB.0
Symbol schakelaarled2 = PORTB.1
PortB_Pullups On

PORTA = %00000000
TRISA = %00000000  'uitgang
TRISB = %11111111  ' ingang
Xtal 4

While 1 = 1
If schakelaarled1 = 0 Then
While 1 = 1
led1 = 1
DelayMS 500
led1 = 0
DelayMS 500
Wend
EndIf
If schakelaarled2 = 0 Then
While 1 = 1
led2 = 1
DelayMS 100
led2 = 0
DelayMS 100
Wend
EndIf


Wend
End

Druk je op schakelaar 1 dan pinkt de led met een snelheid van 500, maar druk je dan op schakelaar 2 dan gebeurt er niks reden; hij blijft in de while wend lus.
Ik denk niet dat het mogelijk is  om op het zelfde tijdstip 2 leds te laten pinken met een verschillende snelhied
Denk dat ik beter zal werken met 2 Ic's dan

groetjes Pluto

#82 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 24 oktober 2012 - 17:28

Ten eerste je denkt te ver.

Ten tweede waarom de leds niet op de b-poorten?

Ten derde heb e hieronder een voorbeeld gezet, kun je zien hoe het daar gebeurd.:

Code:

Device		 16F628A
Config INTRC_OSC_NOCLKOUT, WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF, MCLRE_ON
ALL_DIGITAL	 TRUE
'********************************************
'ingangen declareren

Symbol knop1 = PORTA.0
Symbol knop2 = PORTA.7
TRISA		 = 255 'trisa alles ingang

'********************************************
'uitgangen declareren

Symbol led1	 = PORTB.0
Symbol led2	 = PORTB.1
Symbol led3	 = PORTB.2
Symbol led4	 = PORTB.3
Symbol led5	 = PORTB.4
Symbol led6	 = PORTB.5
Symbol led7	 = PORTB.6
Symbol led8	 = PORTB.7
TRISB		 = 0 'trisb alles uitgang

GoTo keuze

Dim tijd As Word
Dim tijd2 As Word

Delaytijdblink:
For tijd = 1 To 500	
If knop2 = 0 Then
return

End If
DelayMS 1
Next
Return

Delaytijdblink2:
For tijd2 = 1 To 2000
If knop1 = 0 Then

return

End If
DelayMS 1
Next
Return

Return


blink:
While 1 = 1
PORTB = %11111111
GoSub Delaytijdblink
PORTB = %00000000
GoSub Delaytijdblink
Wend
Return

blink2:
While 1 = 1
PORTB = %11111111
GoSub Delaytijdblink2	
PORTB = %00000000
GoSub Delaytijdblink2
Wend
Return

keuze:			
If knop1 = 0 Then
	 GoSub blink
	 End If	

If knop2 = 0 Then
GoSub blink2
End If

Return		 


#83 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 24 oktober 2012 - 18:03

thx Pascal, ik zal het zo eens proberen. Ik gebruik de A poorten als uitgang omdat het in de cursus ook zo is.

Groetjes Pluto

#84 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 24 oktober 2012 - 20:12

Klopt maar voordeel op de b-poorten is dat je geen weerstanden hoeft te gebruiken omdat deze er al op zitten verwerkt.

#85 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 24 oktober 2012 - 22:04

Zou het kunnen dat er nog bij de code de zin  PortB_Pullups On er nog bij moet staan dan.

#86 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 25 oktober 2012 - 09:14

Als het goed is, is dit niet nodig, maar je mag het gerust erbij zetten.

#87 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 25 oktober 2012 - 15:27

ik heb poort A0 via schakelaar naar massa
   poort A7 via schakelaar naar massa

de plus van de leds op de B poorten
de min van de leds naar de massa

En de code doet helemaal niks

#88 pascalbianca

pascalbianca

    Webmaster/Admin

  • Webmaster
  • 4382 berichten
    Laatst bezocht 28 mei 2019 18:00
  • LocatieSusteren, Nederland, Midden Limburg.
Inzender

Geplaatst op 25 oktober 2012 - 18:24

Ik neem aan dat je een kristall van 20 mHz erop hebt?

#89 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 25 oktober 2012 - 19:03

ik gebruik geen kristal  zet gewoon in de code   Xtal 4

#90 pluto

pluto

    Master Developer

  • Leden
  • PipPipPipPipPip
  • 663 berichten
    Laatst bezocht 28 jan 2018 21:10

Geplaatst op 25 oktober 2012 - 21:25

ben hier terug gestart om 1 led te laten oplichten via schakelaar. En dit wilde ook niet meer werken. Dan heb ik gezien dat er staat MCLRE_ON  en dit moet OFF zijn.





Ook met taq IC, PicBasic, Pic16F628A voorzien

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 lid(leden), 0 bezoeker(s), 0 anonieme gebruikers

Inloggen


Untitled 1

Met dank aan J├╝rgen voor de jarenlange inzet van visualbasic.be (anno dec 2000)
Met dank aan Mike en Ronneke voor de jarenlange inzet van vbib.be (anno dec 2010)
Met dank aan PascalBianca voor de jarenlange inzet van vbib.be (anno dec 2016)